Στο κεφάλαιο «Ορισμός και Ικανότητες Ελεύθερου Σκοπευτή (ΕΣ)», δίδεται αρχικά ένα σύντομο ιστορικό και προσδιορίζεται τι ονομάζουμε σήμερα ΕΣ. Στην συνέχεια γίνεται μία λεπτομερής παρουσίαση των χαρακτηριστικών – ικανοτήτων που θα πρέπει να διαθέτει για να επιλεγεί κάποιος ως ΕΣ αλλά και αυτές που θα πρέπει να βελτιώσει και να εξασκηθεί αφού επιλεγεί. Τέλος γίνεται μία λιτή αναφορά στην Ομάδα ΕΣ.

1ο Κεφάλαιο 1

Προεπισκόπηση 2 πρώτων σελίδων

Ορισμός και Ικανότητες Ελεύθερου Σκοπευτή (ΕΣ)

Ελεύθερος σκοπευτής (ΕΣ) – Sniper

Ορισμός – Μακρύτερη Βολή

Ο όρος sniper που έχει καθιερωθεί για το σκοπευτή ακριβείας προέρχεται από τον αγγλικό στρατό. Περί το 1770, εποχή που οι Άγγλοι δραστηριοποιούνταν στην Ινδία, ένα από τα σπορ που συνήθιζαν οι στρατιωτικοί στον ελεύθερο χρόνο τους ήταν το κυνήγι, στο οποίο ένα από τα πιο περιζήτητα και δύσκολα θηράματα ήταν ένα πουλί που ονομαζόταν «snipe» (βαλτομπεκάτσα), το οποίο και αποτελούσε το δυσκολότερο στόχο για όλους τους σκοπευτές.

1o Κεφάλαιο 4

Όσοι σκοπευτές κατάφερναν να το προσθέσουν στις επιτυχίες τους, αποκτούσαν και τον τιμητικό τίτλο «sniper», που πήγαζε από το όνοµα αυτού του πτηνού.

Ο παραδοσιακός ορισμός του Sniper, o οποίος εμφανίστηκε στους ευρωπαϊκούς στρατούς στις αρχές του 18ου αιώνα, όριζε ως τέτοιο το στρατιώτη του Πεζικού ο οποίος διέθετε τέτοιες ιδιαίτερες ικανότητες στη σκόπευση και στη μάχη, οι οποίες του επέτρεπαν να σκοτώνει επιλεγμένους άνδρες του εχθρού από καλυμμένη θέση, µε κατάλληλο όπλο και σε μεγάλες αποστάσεις.

Θέλοντας να προσδιορίσουµε εμείς σήμερα, µε δύο λόγια, ποιος είναι αυτός ο περίφημος Sniper ή στα ελληνικά: Ελεύθερος σκοπευτής (ΕΣ), θα μπορούσαμε να πούµε ότι είναι αυτός που μπορεί να διεισδύσει σε εχθρική περιοχή, να επιλέξει την κατάλληλη θέση από την οποία μπορεί να προσβάλει το στόχο, να εντοπίσει και να εξουδετερώσει στόχους σε αποστάσεις τέτοιες και σε συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό δεν είναι δυνατό για ένα συνηθισμένο σκοπευτή. Στην ιδανική περίπτωση ο ΕΣ προσεγγίζει τον ανυποψίαστο στόχο του, τον εξουδετερώνει µε την πρώτη βολή και αποσύρεται χωρίς να προδώσει τη θέση του (για τους ΕΣ, του στρατού).

1o Κεφάλαιο 5

Δηλαδή ένας συνηθισμένος σκοπευτής, π.χ δυσκολεύεται να πετύχει στόχους που έχουν περίπου ανθρώπινο μέγεθος σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 400-500 μέτρα. Ο ΕΣ γνωρίζει ακριβώς ποιους παράγοντες θα πρέπει να λάβει υπόψη του για να μπορέσει να προσαρμόσει τα πυρά του πάνω στο στόχο, εάν όχι µε την πρώτη βολή, τότε σίγουρα µε τη δεύτερη, σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες και µε καιρικές ή τοπογραφικές συνθήκες πολύ δυσκολότερες.

Επίσης θα μπορούσαµε να προσθέσουμε ότι σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας των πιο ανεπτυγμένων χωρών, ο ΕΣ θεωρείται ως ένας από τους πιο εκπαιδευμένους και αποτελεσματικούς άνδρες. Ελάχιστοι στρατιώτες διαθέτουν το συνδυασμό ικανοτήτων τις οποίες διαθέτει ένας ικανός ΕΣ και αυτό έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια όπου η αξιολόγηση της δράσης των ΕΣ έχει να παρουσιάσει ζηλευτά αποτελέσματα.

Η πιο πρόσφατα καταγεγραμμένη μακρύτερη επιτυχής βολή ΕΣ είναι ενός άγνωστου αυστραλιανού στρατιώτη του 2nd Commando Regiment / Delta Company, στα 2815m µε φυσίγγιο 0,5in, το 2012 κατά την επιχείρηση “Operation Slipper” στο Αφγανιστάν.

Γνώσεις – Ικανότητες ΕΣ

Ένας καλός ΕΣ θα πρέπει να συνδυάζει ένα μεγάλο αριθμό από γνώσεις σε διαφορετικούς τομείς, αλλά και να διαθέτει και ένα συνδυασμό από πολλές και διαφορετικές ικανότητες.

Έτσι απαιτούνται γνώσεις όπως π.χ: αναγνώρισης όλου του σύγχρονου στρατιωτικού υλικού (από ένα πιστόλι έως ένα πυροβόλο και ένα αεροσκάφος, τα διακριτικά των στολών των βαθμοφόρων κλπ), γνώσεις βλητικής και νόμων της φυσικής, γνώσεις ανάγνωσης χάρτη, σχεδιαγραμμάτων πόλεων, σχεδίων κτιρίων και υπονόμων, γνώσεις ανάγνωσης χάρτη προβλέψεως καιρού, κ.α.

Κατεβάστε τις 2 πρώτες σελίδες του πρώτου κεφαλαίου εδώ.

1ο Κεφάλαιο 3