Στο κεφάλαιο «Εκτέλεση Βολής με όπλο Ελεύθερου Σκοπευτή (ΕΣ)», εξετάζουμε πως επηρεάζεται η βολή ενός όπλου από τους νόμους της φυσικής. Η μελέτη της βλητικής λοιπόν αλλά και ο επηρεασμός της τροχιάς της βολίδας από διάφορους παράγοντες όπως ο άνεμος, η κλίση του εδάφους, η υγρασία, η θερμοκρασία, κλπ, αναλύονται με κάθε λεπτομέρεια ώστε να γίνουν απολύτως κατανοητά από τον κάθε αναγνώστη. Στην συνέχεια παρουσιάζονται μέθοδοι για να εφαρμοστούν διορθώσεις στις βολές, η διαδικασία βολής σε κινητούς στόχους και η εκτέλεση βολής με κρύα κάννη.

4ο Κεφάλαιο 6
Προεπισκόπηση 2 πρώτων σελίδων

Εκτέλεση βολής με όπλο Ελεύθερου Σκοπευτή

Αμέσως μετά τον πόλεµο μεταξύ της Αυστρίας και της Πρωσίας το 1866, ο Πρωσικός στρατός ξεκίνησε µία συστηματική μελέτη της αποτελεσματικότητας και του ελέγχου των πυρών των ελαφρών όπλων. Η μελέτη αυτή που διήρκεσε περί τα έξι χρόνια οδήγησε στην τότε ονομαζόμενη επιστήμη της «Musketry» (όρος που προέρχεται από την λέξη «musket» (ελληνικά μουσκέτο), το πρώτο πυροβόλο όπλο που έφερε ο οπλίτης πεζικού). Αυτή αναφερόταν στα πυρά ελαφρών όπλων, σε συνθήκες πεδίου µάχης, επηρεαζόµενα από τις διάφορες φυσικές παραµέτρους και σε στόχους σε άγνωστες αποστάσεις. Αυτό το τελευταίο είναι που συνδέει εκείνη την μελέτη µε αυτή των σημερινών ΕΣ. 4ο Κεφάλαιο 22

Στηριζόμενοι λοιπόν στα στοιχεία αυτής της μελέτης – επιστήμης και στην εξέλιξή τους μέσα στους επόμενους αιώνες, φθάσαμε στη σημερινή «Βλητική», η οποία είναι η συνέχεια της επιστήμης «Musketry», την οποία εάν θα θέλαμε να την ορίσουμε θα λέγαμε ότι είναι η μελέτη της πυροδότησης (κίνηση βλήματος εντός της κάννης του όπλου), της πτήσης-τροχιάς και των αποτελεσμάτων των πυρομαχικών πάνω στον στόχο.

Ο σκοπευτής που γνωρίζει και εφαρμόζει επιτυχώς τις αρχές της σκόπευσης αλλά και όλα τα βλητικά χαρακτηριστικά της βολής που θα εκτελέσει, έχει εξασφαλίσει κατά ένα μεγάλο μέρος την επιτυχία της αποστολής του.

Επειδή η βλητική είναι και σήμερα ένας μεγάλος τομέας της φυσικής επιστήμης τον οποίο δεν είναι δυνατόν να αναλύσουμε διεξοδικά στο παρόν βιβλίο, θα αναφερθούμε μόνο στα στοιχεία αυτά που θα πρέπει να γνωρίζει ένας καλός σκοπευτής, δίνοντάς του τις βασικές κατευθύνσεις για να εκτελέσει αυτός στη συνέχεια τη δική του έρευνα για κάποιο συγκεκριμένο όπλο και πυρομαχικό.

4ο Κεφάλαιο 26
Επίσης κάθε πυρομαχικό έχει διαφορετική συμπεριφορά όταν βάλλεται από διαφορετική κάννη, ακόμα και του ίδιου τύπου όπλου. Έτσι ενώ παρακάτω σε αυτό το κεφάλαιο θα παρουσιασθούν διάφοροι μαθηματικοί τύποι υπολογισμού βλητικής συμπεριφοράς και πίνακες δεδομένων, θα πρέπει να θεωρηθούν ως ενδεικτικοί για την κατανόηση κάθε αντικειμένου και στη συνέχεια ο σκοπευτής θα πρέπει να δημιουργήσει τα δικά του αρχεία – πίνακες που θα αναφέρονται σε εκείνον προσωπικά, στο όπλο του και σε συγκεκριμένα πυρομαχικά.

4o Κεφάλαιο 27

Ο σκοπευτής θα πρέπει σταδιακά να δημιουργήσει τα δικά του αρχεία (Βιβλιάριο Ελεύθερου Σκοπευτή) με τη βλητική συμπεριφορά του εκάστοτε χρησιμοποιούμενου πυρομαχικού στην κάννη του όπλου του.

Κατεβάστε τις 2 πρώτες σελίδες του τέταρτου κεφαλαίου εδώ.